Prof. Claudia Bolcaş
Prof. Iosif Curta

Dumnezeu ne-a binecuvântat pe durata anului şcolar 2013-2014 cu posibilitatea de a desfăşura cea de a 2-a "ediţie" a parteneriatului liceului nostru cu Colegiul Wartburg, din Olanda. Aş dori să împărtăşesc impresiile mele în special din timpul vizitei cadrelor didactice şi a elevilor olandezi în Oradea.

Însoţiţi de prof. Arie Visser, director adjunct şi prof. de biologie, de dna Cornelieke Veldhuizen-Boot, prof. de limba olandeză şi de prof. de arte Gerben Aman, elevii olandezi au ajuns în Oradea sâmbătă, şi au avut parte de primirea gazdelor după care, împreună cu elevii liceului nostru din clasa a X-a, au plecat să viziteze Staţiunea Băile Felix. Duminica am participat la serviciul divin la Biserica Emanuel, iar pe parcursul săptămânii următoare musafirii au participat la ore de engleză, istorie, geografie şi religie, toate având ca temă păstrarea curăţeniei sufleteşti dar şi a mediului unde trăim.

De asemenea, au fost organizate 2 workshop-uri susţinute de prof. Dan Botică şi prof. Sebastian Văduva pe tema păstrării unui cuget curat în vorbire şi purtate, în era tehnologiei; felul în care noi comunicăm şi folosim internetul, va arăta de fapt spre ceea ce tânjim înlăuntrul nostru. După cursuri, grupul de elevi români implicaţi în proiect au însoţit grupul de olandezi în turul centrului istoric al oraşului, până la Cetatea Oradea.

Următoarele 3 zile le-am petrecut în Munţii Apuseni, la Şuncuiuş, unde, dincolo de diferenţele culturale, am găsit că tinerii creştini au aceleaşi principii, fie că sunt din România, fie din Olanda. Am fost în drumeţie la peştera Unguru Mare, ne-am bucurat împreună cu toţii, români şi olandezi şi am legat noi prietenii.

Pentru ca timpul petrecut împreună sa fie folosit în mod plăcut şi util, am pregătit câteva cântări în română, engleză şi olandeză, iar la finalul vizitei lor, am reuşit să organizăm un program special la capelă. Alături de noi, cei 24 elevi din clasele a X-a, au cântat şi elevii olandezi şi Corul de clopoţei Hosanna al Bisericii Emanuel, ceea ce a fost cu totul fantastic pentru ei, întrucât nu au mai auzit acest mod de închinare, cu ajutorul clopoţeilor.

(Articol scris de Maxi Morar, elev în cls. a X-a A)