În urmă cu doi ani, când am început discuţiile cu profesorul responsabil cu secţia de bilingv a Liceului Wartburg din Rotterdam, Olanda pentru un parteneriat şcolar cu această şcoală, nici măcar nu îmi imaginam câte binecuvântări poate să dea Dumnezeu celor ce Îl slujesc prin munca şi dăruirea lor.

Am început acest proiect de parteneriat cu activitatea de corespondenţă pe email între elevi timp de trei luni, după care a urmat vizita grupului de 19 elevi olandezi în Oradea în perioada 20-26 aprilie însoţiţi de prof. Sjoerd van den Berg, şeful secţiei de bilingv şi prof. de religie, prof. Arie Visser, director adjunct şi prof. de biologie şi d-na Cornelieke Veldhuizen-Boot, prof. de limba olandeză.

Pentru că au ajuns în România sâmbătă, elevii au participat la serviciul divin de duminică la Biserica Emanuel, iar luni au avut program de închinare împreună cu elevii noştri la Capela Liceului Emanuel.

În timpul vizitei la şcoala noastră, musafirii au participat la ore de engleză, istorie, geografie şi religie, toate având ca temă păstrarea curăţeniei sufleteşti dar şi a mediului unde trăim. După cursuri, grupul de 23 de elevi români implicaţi în proiect au însoţit grupul de olandezi în turul centrului istoric al oraşului, până la Cetatea Oradea şi Dealul Ciuperca. În următoarele două zile petrecute în munţii Apuseni la Şuncuiuş, ne-am bucurat împreună cu toţii, români şi olandezi, de frumuseţile naturii create de Domnul, de timpul de rugăciune, închinare şi părtăşie, olandezi şi români, diferiţi ca loc, cultură şi limbă, dar legaţi prin aceeaşi credinţă în Domnul nostru Isus Hristos.

Ultima activitate din prima etapă a proiectului de schimb de elevi din acest an şcolar a fost vizita elevilor români în Olanda - Rotterdam, la Colegiul Wartburg în 4-11 iunie, organizată de prof. Claudia Bolcaş, grup format din elevi din clasele 11A, 10A şi 10B fiind însoţit şi de prof. Ramona şi Florin Iştoc. Timp de o săptămână cât a durat vizita, atât elevii cât şi noi, profesorii, am învăţat, am văzut, am cunoscut şi am simţit din plin bunătatea Domnului şi mărturia prin trăire a creştinilor olandezi.

În primele două zile am participat la activităţi organizate în cadrul Săptămânii Internaţionale - un fel de program de tip Şcoala Altfel de la noi - cu profesori şi alţi invitaţi (o asistentă medicală de la organizaţia creştină Armata Salvării, un inginer expert în sisteme de protecţie contra inundaţiilor, o femeie de afaceri) din Marea Britanie, Cehia şi Statele Unite, care au prezentat seminarii interactive cu tematică spirituală şi ecologică având acelaşi subiect: păstrarea curăţeniei sufleteşti într-o lume murdară, dar şi a mediului în care trăim.

Vineri dimineaţa, după timpul de rugăciune şi părtăşie ţinut de prof. Sjoerd van den Berg, am vizitat colegiul - săli de clase, laboratoare, sala de sport, dar am şi asistat la câteva ore de curs: engleză, geografie, religie etc., iar după-masă am mers să vedem renumitul port al oraşului Rotterdam, incredibil de mare şi încă în construcţie. Am rămas uimiţi de cât de mult se munceşte acolo, bineînţeles cu utilaje de tehnică înaltă, înţelegând sensul proverbului olandez: "Dumnezeu a creat pământul, dar olandezii au făcut Olanda", văzând cu ochii noştri terenuri arabile unde mai demult era ocean, chiar plimbându-ne (de fapt elevii s-au jucat cu mingea) pe plaja de doar câteva luni construită. Sâmbătă am admirat faimoasele mori de vânt olandeze cu ajutorul cărora a fost posibilă construirea "uscatului" de-a lungul secolelor, apoi am vizitat un pod cu ecluză, asistând la deschiderea podului pentru accesul vapoarelor. Unii dintre noi au avut chiar plăcuta surpriză de a călători cu vaporul prin Rotterdam sau împrejurimi.

Duminică dimineaţa am participat la serviciul divin în limba engleză de la Biserica Creştină Internaţională din Rotterdam, unde am fost primiţi cu căldură, cântând împreună o cântare chiar în româneşte, iar după-masă am fost la biserică fiecare cu familia gazdă. Luni la capela liceului elevii români au cântat la timpul de închinare câteva cântări şi prof. de religie Sjoerd van den Berg a avut un scurt mesaj din Biblie.

În ultima zi am vizitat centrul oraşului Rotterdam: podul Erasmus, vechiul port, docul Wilhelmina, locul istoric de unde au pornit primii colonişti spre SUA – "Pilgrim fathers – Holland America Line", şi Jewish Children's Memorial - construit în memoria a sute de copii evrei ucişi de nazişti. După un tur rapid de shopping tot în centrul oraşului, la şcoală elevii au jucat un meci de fotbal şi am luat masa împreună. Ne-am despărţit unii de alţii cu mult mai bogaţi la suflet, inimă şi minte.

Am învăţat lucruri noi despre cultura şi civilizaţia olandeză în general şi despre educaţia creştină în familie şi în şcoală în special, am aflat cu uimire că ospitalitatea olandeză este cel puţin egală cu cea românească, am înţeles cum creştinii pot duce o viaţă curată, într-o societate liberală, tolerantă. Am văzut cum buna înţelegere, comunicarea directă şi deschisă, organizarea precisă, punctualitatea, calmul, smerenia, seriozitatea, bunul-simţ şi dedicarea în viaţa şcolii a elevilor, profesorilor şi părinţilor deopotrivă, au contribuit la realizarea unui proiect de schimb de elevi nu numai reuşit, dar şi memorabil.

De aceea, vreau să mulţumesc Domnului pentru ajutorul şi grija Lui şi să las o temă de meditaţie tuturor celor ce citesc acest articol: citiţi şi apoi trăiţi FIECARE CUVÂNT din COLOSENI 3:1-17, partea din Biblie pe care am citit-o şi apoi am trăit-o în timpul celor două vizite în România şi Olanda.