Prof. Ramona Iştoc-Zembrea
Catedra de istorie-geografie

Pornind de la acest slogan, membrii Patrulei ECO "Omuleţii verzi" s-au organizat din timp, în echipe de câte 5-6 persoane, pentru a putea realiza investigaţii cât mai bine documentate, cu ocazia Zilei Voluntariatului, în comunitatea locală, cu privire la autovehiculele utilizate de rezidenţi.

Principalele obiective urmărite au fost: informarea unui număr cât mai mare de cetăţeni ai oraşului Oradea cu privire la efectele nocive ale emisiilor de gaze în atmosferă, precum şi conştientizarea de către aceştia a necesităţii eficientizării consumului de combustibil utilizat pentru motoarele de automobil şi a reducerii consumului de benzină cu plumb.

Pentru realizarea acestor obiective, membrii patrulei au pregătit: pliante informative cu titlul "Oraşul meu", chestionare "ECO" pe care le-au aplicat unor locuitori ai oraşului, pentru a afla părerea acestora cu privire la parcul auto al Oradiei (tip, consum, vechime), aportul autovehiculelor la poluarea atmosferică şi fonică.

De asemenea, elevii au vizitat mai multe instituţii locale, pentru a sta de vorbă cu specialişti, precum d-na Loredana Ţîrţ, purtător de cuvânt al APM Bihor, d-na Florica Cherecheş, consilier local în cadrul Primăriei municipiului Oradea, d-nul Ciuclea, comisar-şef în cadrul Poliţiei Rutiere, d-nul Szolt, reprezentant Toyota Oradea, unii dintre aceştia acceptând să fie filmaţi în timp ce elevii îi intervievau. Am ales, spre exemplificare, interviul cu d-na Florica Cherecheş, cu d-nul Szolt, reprezentant Toyota şi cu d-na Loredana Ţîrţ.
Ţinând cont de faptul că mulţi dintre trecători i-au evitat pe elevi şi nu au dorit să-şi exprime opinia, aceştia au dedus o indiferenţă îngrijorătoare manifestată de locuitorii oraşului față de problemele de mediu cu care acesta se confruntă. Totuşi, au existat şi persoane foarte amabile şi interesate de problemele ridicate de către membrii Patrulei ECO, astfel că aceştia au putut colecta suficiente date pentru a realiza prezentul raport.

S-a constatat că cei mai interesaţi de problemele de mediu ale oraşului sunt cetăţenii de vârsta a treia, tinerii tratând problema poluării aerului provocată de autovehicule mult prea superficial. Prin interpretarea rezultatelor chestionarului, elevii au fost încurajaţi deoarece la întrebarea "Ce părere aţi avea dacă pentru o zi s-ar înlocui maşinile cu bicicletele?", toţi cei chestionaţi au avut o părere pozitivă, susţinând o astfel de iniţiativă, iar la întrebarea "Aţi cumpăra o maşină care poluează mai puţin dar costă mai mult?", părerile s-au împărţit, însă procentul celor care ar fi dispuşi să facă o asemenea investiţie favorabilă mediului înconjurător şi implicit sănătăţii noastre, a fost mai mare.