Prof. Ramona şi Florin Iştoc-Zembrea
Catedra de istorie-geografie
4-13 aprilie 2013

Capitala Marii Britanii - Londra este una dintre cele mai frumoase şi fabuloase metropole ale lumii, îmbinând armonios 3 concepte ale timpului: antichitate, vechime şi modernism.

Am aşteptat cu mult interes excursia organizată de profesorii de istorie şi geografie Ramona şi Florin Iştoc, care a avut loc în perioada 4-13 aprilie 2013, iar principalul punct de vizitare a fost faimoasa metropolă de pe malurile Tamisei.

Milioane de turişti vin aici pentru a vedea această frumoasă capitală, plimbându-se pe străzi vechi şi bucurându-se de atingerea unei poveşti adevărate. De unii blamată, de alţii iubită, Londra a reuşit să uimească şi să farmece de-a lungul secolelor prin măreţie, putere, frumuseţe, prin capacitatea ei uimitoare de a contopi într-un tot unitar zeci de culturi extrem de diferite. A devenit atât de cunoscută, încât şi un puşti ar putea-o găsi pe harta lumii...

Fiecare etapă de dezvoltare a Londrei a fost însoţită de lupte şi conflicte, dinastii distruse şi ridicate, epidemii în masă, foamete, incendii de proporţii, oameni celebri.

La început de primăvară, Londra ni s-a deschis ca o carte pe care vrei să o citeşti, o carte pe care cineva ţi-o recomandă cu multă căldură. Scurtă dar intensă, mica vacanţă la Londra a fost deosebit de plăcută şi interesantă. Londonezii sunt eleganţi, relaxaţi, încrezători, puţin sobri, dar respectuoşi, civilizaţi.

Am rămas impresionaţi de o Londră ieşită din atmosfera unei ierni lungi ce se trezea la viaţă sub soarele timid al primăverii. Încercăm să ne transpunem în atmosfera acelor zile. O primăvară londoneză ce ne poftea respectuos să vizităm frumoasele parcuri sau muzee, palatele grandioase sau clădirile moderne din sticlă ce se încadrează în atmosfera britanică, sobră, elegantă, utilă, confortabilă.

Dacă francezii au Luvrul, englezii au British Museum şi Natural History Museum. Vizitându-le, am putut să luăm contact cu secole de istorie universală, de la Egiptul Antic, la Magna Carta sau Grecia Antică. Vizităm apoi Tower of London, construit în secolul al XI-lea de William Cuceritorul, turn ce deţine bijuteriile coroanei, inclusiv cel mai mare diamant din lume - Steaua Africii de 530 karate sau Coroana Reginei Victoria presărată cu 3000 de bijuterii, majoritatea diamante.

Traversăm apoi Milennium Bridge şi Westminster Bridge, trecând pe lângă faimosul Big Ben pentru a ajunge în Trafalgar Square, unde se înalţă în mijloc măreaţa coloană a amiralului Nelson. Trecem pe lângă Palatul Buckingham, reşedinţa oficială a reginei şi regretăm că nu e august, luna când regina e plecată, iar palatul are porţile deschise pentru public. Asistăm la schimbarea gărzii, ridicându-ne pe vârfuri pentru a zări ceva dincolo de o mulţime de turişti, în special de japonezi cu nelipsitele lor aparate de filmat.

După aceea, străbatem Tower Bridge, lăsând în urmă celebra catedrală Saint Paul's pentru a ajunge faţă în faţă cu Madame Tussaud's, adică celebrul muzeu al Figurilor de ceară. Pozele făcute aici cu diverse celebrităţi ale vremurilor trecute sau prezente îi va face cu siguranţă invidioşi pe prietenii noştri de acasă...

Croaziera pe Tamisa pentru a ajunge la Greenwich a fost minunată. După atingerea Meridianului Zero, vizităm Leeds Castle, unul dintre cele mai romantice castele din lume, care ne transpune într-o atmosferă medievală de neuitat. Pornim spre Oxford, un oraş celebru prin romantismul său medieval dar şi prin vitalitatea vieţii universitare de cel mai înalt nivel ce există aici. Sperăm să revenim aici, dar într-o altă calitate, de ce nu, de studenţi.

E ultima seară la Londra. Intrăm în Bluewater Shopping Center, un frumos mall de unde facem mici cumpărături, cu gândul la cei dragi de acasă.

E noapte, iar mâine noi vom pleca, dar Londra va rămâne acel vesel cameleon, care va continua mereu să se reinventeze, atunci când nimeni nu se uită...

(Articol scris de Octavian şi Titus Trifan, Liceul Teologic Baptist "Emanuel" Oradea)