Prof. Ramona şi Florin Iştoc-Zembrea
Catedra de istorie-geografie
6-12 aprilie 2012

Excursia organizată de domnii profesori Ramona Iştoc şi Florin Iştoc în perioada 6-12 aprilie 2012, a oferit elevilor prilejul de a întâlni două dintre cele mai frumoase oraşe ale Franţei: Paris şi Strasbourg, dar şi minunatul oraş al Germaniei: Munchen-ul.

Timp de 6 zile, am făcut cunoştinţă cu străzi perfect asfaltate, am reuşit cu greu să ne acomodăm cu o altă valoare a banilor, şi am descoperit o altă civilizaţie în care se trăieşte diferit.

Strasbourg este, dincolo de statutul său de capitală europeană, un oraş cu o istorie aparte. Aici, am avut ocazia să vizităm Catedrala, dar şi să facem o croazieră cu vaporaşul pe Ill timp de o oră şi jumătate în care am reuşit să vedem cele mai importante atracţii turistice, inclusiv sediul Parlamentului european.

Oraşul care a încununat imaginea franceză, care freamătă şi se zbuciumă necontenit pe cele două maluri ale Senei, este Parisul. Pe drept cuvânt, Parisul impresionează sau, dimpotrivă, şochează. Aici luxul, eleganţa, frumuseţea şi progresul social se văd la tot pasul, deşi există şi peisaje care arată sărăcia şi neadaptarea unor anumite categorii de oameni, depăşite parcă de timp.

Oraşul este pur şi simplu un vis! Aşa a fost şi pentru noi. Două zile la rând, dis-de-dimineaţă, până la căderea nopţii, am parcurs impozantul Paris. Parisul nu este doar cel mai mare oras al Franţei. Parisul este Oraşul Luminilor, Oraşul Îndrăgostiţilor, un oraş spiritual, poetic şi boem; un oraş atemporal, dar în pas cu moda, un oraş cosmopolit, dar tradiţional. Tour Eiffel, Arc de Triomphe, Champs-Elysees, Place de la Concorde, Musee du Louvre, Notre-Dame, sau impunătorul Versailles, cu grădinile sale grandioase, s-au perindat una câte una prin faţa ochilor şi a fost ca o adevărată şi memorabilă reverie.

Plecând din superbul oraş al luminii, ne-am îndreptat încet spre casă, dar oprindu-ne bineînțeles în Reims, la Catedrala Notre Dame, în stilul gotic flamboyant, în care vitraliile ocupă o mare parte a faţadelor, asigurând ambianţa feerică a luminii. Este principala catedrală a oraşului, fiind cunoscută drept locul de încoronare a vechilor regi francezi.

Obiectivul turistic care nu a putut lipsi din itinerarul călătorului pornit la drum prin Europa, este muzeul BMW, din Munchen, oraşul care ne-a oferit o combinaţie unică de fler şi farmec tradiţional, situat în inima Bavariei. Muzeul găzduieşte peste 100 de modele realizate de producătorul german de-a lungul celor aproximativ 90 de ani de existenţă.

După vizitarea muzeului, am avut în sfârşit şi un pic de timp pentru shopping, pentru că ar fi fost mare păcat să ne întoarcem în România şi să ne dăm seama că nu am luat cu noi nici măcar un suvenir sau niciun cadou familiei, prietenilor.

Oricât de banal ar suna, însă, a merge într-o excursie cu şcoala timp de câteva zile poate fi una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le poţi avea. Trebuie doar să îţi închizi ochii şi imediat îţi vin în minte şirul de întâmplări amuzante prin care ai trecut.

Acestea toate sunt amintiri despre momente pe care ni le dorim a mai fi repetate.

(Articol scris de Petra Şaitoş, elevă în cls. a VIII-a B)