Prof. Ramona şi Florin Iştoc-Zembrea
Catedra de istorie-geografie
Octombrie 2016

Cu dorinţa de a vedea, reţine şi înţelege mai bine lecţiile de istorie şi geografie, noi, o parte dintre elevii Liceului Teologic Baptist "Emanuel" Oradea, am pornit la sfârşitul lunii octombrie 2016, într-o fascinantă călătorie, prin trei capitale europene: Bratislava, Praga, Budapesta, însoţiţi de profesorii noştri, domnul şi doamna Iştoc, care an de an organizează cu multă pasiune acest gen de excursii.

Cu entuziasm şi curiozitate aşteptam să întâlnim locuri încărcate de istorie şi cultură. Prima zi, primul popas: Bratislava, capitala Slovaciei, situată în sud-vestul ţării. Bratislava îşi dezvăluie frumuseţile pe ambele maluri ale Dunării. Am vizitat Palatul Grassalkovich, o clădire reprezentativă, construită în stil rococo împletit cu baroc, astăzi fiind reşedinţa preşedintelui Slovaciei. Poarta Sfântului Mihail ne-a uimit prin construcţia ei medievală, fiind înaltă de 50 de metri, datând din secolul al XIV-lea.

Am traversat Dunărea pe un pod ce poartă numele de Nový Most sau Podul Nou. Este impresionant acest pod asimetric, având la unul din capete un turn deasupra căruia este construit la o înălţime de 85 m, un restaurant sub formă de farfurie zburătoare. Urcând în acest turn am avut parte de o panoramă încântătoare asupra întregului oraş, atât cel nou cât şi cel vechi.

Castelul Bratislava, poate cel mai reprezentativ obiectiv turistic al capitalei, este o clădire masivă, cu turnuri în cele patru colţuri, situată pe un deal stâncos, din Carpaţii Mici, chiar deasupra fluviului Dunărea. Se distinge de restul clădirilor tocmai prin grandoare şi impozanţă.

Catedrala Sfântul Martin sau Domul din Bratislava ne-a impresionat prin faptul că este cea mai mare şi cea mai veche biserică din Bratislava. Se află exact sub Castelul Bratislava, aici pe vremuri fiind încoronaţi regi ai Ungariei.

Am ajuns şi în Piaţa Centrală, înţesată cu clădiri care mai de care mai frumoase şi niciuna la fel, cu arhitecturi distincte, cu magazine, terase şi statui, una dintre ele fiind a soldatului napoleonian, ce stă pe gânduri, sprijinit de o bancă.

A doua zi a excursiei noastre am petrecut-o într-una din cele mai populare destinaţii din Europa de Est, Praga, capitala Cehiei, supranumită şi "oraşul celor 100 de turnuri" sau "oraşul de aur".

Praga ne-a fascinat prin arhitectura veche care s-a păstrat excelent mai bine de 600 ani şi prin cultura extraordinară pe care acest oraş o are de transmis, reunind o multitudine de stiluri arhitecturale: romanic (sec. al X-lea), gotic, renascentist, baroc, rococo, clasic, neoclasic şi Art Nouveau. Praga se află pe râul Vltava. Există cel puţin şapte poduri care trec peste Vltava, legând partea vestică a oraşului de partea estică. Cel mai faimos şi cel mai aglomerat este Podul Carol, rezervat pietonilor, cu o lungime de 515 metri şi o lăţime de aproximativ 10 metri. Balustradele podului sunt decorate cu 30 de statui, majoritatea realizate în stil baroc. Oraşul vechi, numit în cehă, Staré Město, reprezintă zona spre care se îndreaptă cei mai mulţi vizitatori.

Cea mai interesantă clădire din Staré Město este Primăria Veche, datând din secolul al XIV-lea, care se compune din câteva clădiri apropiate, cu faţade gotice şi renascentiste. Cel mai frumos şi impresionant ornament al primăriei este Ceasul Astronomic, considerat cel mai vechi mecanism de acest gen din Europa, oferind de fiecare dată când sunt anunţate orele un adevărat spectacol animat.

Castelul din Praga, reşedinţa preşedintelui Republicii cehe, este centrul istoric şi politic al statului dar şi al oraşului Praga, reşedinţa tuturor regilor cehi de-a lungul timpului, datând din secolul al IX-lea. Am fost impresionaţi de ceremonia de schimbare a gărzilor şi de parada costumelor de epocă.

Catedrala Sfântul Vitus, ridicată în secolul al XIV-lea, este una somptuoasă, pe care cu greu o poţi cuprinde cu privirea. Nu te poţi îndepărta suficient pentru a o fotografia în întregime. Coloanele imense de marmură şi arcadele din interior subliniază maiestuozitatea Catedralei.

Strada Aurarilor, situată în incinta Cetăţii din Praga, este formată dintr-un şir de unsprezece case colorate, relativ joase, construite pentru a-i găzdui pe gardienii împăratului. Numele său se datorează aurarilor care au locuit mai târziu în acel loc.

La Mănăstirea Loreta ne-a impresionat ceasul din turnul acesteia, celebru pentru cele 27 de clopote ale sale.

La întoarcerea spre casă (în a treia zi a excursiei noastre), am poposit în superba capitală a Ungariei, Budapesta. Vizitând Bastionul Pescarilor, o clădire din secolul al XIX-lea, am avut parte de o privelişte spectaculoasă asupra oraşului dar şi asupra faimoaselor poduri de peste Dunăre. Privind Palatul Parlamentului, pe timp de seară, am convenit că este cea mai frumoasă clădire din întreg oraşul.

În Piaţa Eroilor am contemplat Monumentul Mileniului, construit pentru a comemora 1000 de ani de la aşezarea ungurilor în Câmpia Panoniei, de asemenea statuile regilor maghiari şi ale altor personaje celebre din istoria Ungariei.

Plimbându-ne pe Bulevardul Andrassy am putut admira clădirile cu faţadele lor impunătoare, restaurantele şi magazinele de lux, arhitectura clădirii Operei de Stat precum şi statuile unor mari compozitori din istoria universală.

Încheiem prin a cita un vechi proverb chinezesc: "Aud şi uit, văd şi reţin, fac şi înţeleg".

(Articol scris de Bodog Gianina, Domocoş Luiza, Cheon Siyoon, Bîrle Tudor, Popoviciu Paul, elevi în clasa a V-a A, prof. diriginte Iştoc Ramona)