Prof. Alina Burcă
Catedra de limba română
Prof. Ramona şi Florin Iştoc-Zembrea
Catedra de istorie-geografie
24 octombrie 2013

Înspre seara zilei de 24 Octombrie 2013 am pornit într-o excursie cu şcoala, cu destinaţia Berlin. La ora 18:00, în curtea şcolii noastre, Liceul Teologic Baptist "Emanuel" Oradea, autocarul, plin cu tineri curioşi, a pornit spre prima noastră escală.

După un drum istovitor de 12 ore, am ajuns la intrarea în oraşul Dresda. În ciuda oboselii noastre, istoria întiparită în casele din Dresda ne-a uimit, facându-ne să uităm de oboseală. În ciuda faptului că Dresda a fost distrusă în cel de-al Doilea Război Mondial, ea a fost reconstruită în întregime, ultima parte fiind finalizată în anul 2007.

În Dresda ne-am pomenit în una dintre cele mai frumoase grădini admirate de noi în această excursie. Acolo am fost întâmpinaţi de un ansamblu de clopote numit carilon. Clopotele nu erau din metal, ci din ceramică, fapt care le dădea un sunet aparte.

Înspre drumul spre autocar am trecut pe lângă cea mai mare friză din Europa, care arăta istoria familiei regale din Dresda.

A doua oprire în această excursie şi destinaţia noastră finală a fost Berlin. În prima zi, în Berlin am putut vizita centrul de afaceri Sony, unde toate marile companii din Berlin îşi au birourile, şi memorialul Holocaustului, care, împotriva dorinţei germanilor, dar datorită cererilor evreilor, a fost construit în centrul oraşului.

De asemenea, în aceeşi zi am putut vizita, mai în fugă, Poarta Brandenburg. Deasupra ei este amplasată o cvadrigă, care, în ciuda celui de-al Doilea Război Mondial, a rămas neatinsă.

În cea de-a doua zi în Berlin, am vizitat muzeul Checkpoint Charlie, care arăta clar diferenţele majore între cele două părţi ale Berlinului din perioada antecedentă căderii comunismului şi a zidului ce despăţea o societate în mod tragic. De asemenea, am vizitat palatul Charlottenburg, unde, în acel moment, se ţinea un concert de muzică clasică superb.

În cea de-a treia şi ultima zi am pornit, trişti, ştiind că aceasta va fi ultima zi din această excursie, către Potsdam. În Potsdam, am vizitat Reşedinţa regilor prusaci. Acest castel a excelat prin maiestoasa grădină care a impresionat tot grupul.

Ultima noastră vizită a fost Tropical Islands, cel mai mare parc acvatic închis din Europa, plin cu păsări şi animale exotice.

După frumoasa experienţă din Tropical Islands, am pornit către Oradea. După încă un drum istovitor de 12 ore am ajuns în Oradea, trişti, știind că excursia s-a terminat, dar fericiţi, în același timp, ştiind că vom preţui frumoasele amintiri câştigate în această excursie pentru mult timp.

(Articol scris de Pantiş Sergiu, elev în cls. a X-a A)