Prof. Ramona Iştoc-Zembrea
Catedra de istorie-geografie
9 mai 2011

De ziua Europei sărbătorită la data de 9 mai, elevii claselor de gimnaziu au organizat un eveniment special condus de prof. Ramona Iştoc-Zembrea.

Pentru a continua tradiţia începută în urmă cu trei ani, catedra de istorie-geografie a organizat şi de această dată o manifestare dedicată Zilei Europei, în cadrul proiectului educaţional intitulat "9-10 Mai – Sărbătoare Naţională şi Internaţională", în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale din Oradea.

Îmbinarea fericită a celor trei evenimente (Proclamarea Independenţei României, sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial în Europa şi Ziua Europei) dă posibilitatea, prin marcarea lor, promovării valorilor naţionale şi europene, dar şi cunoaşterii şi înţelegerii construcţiei şi instituţiilor europene. Cea mai mare parte a manifestării a fost alocată concursului pe echipe, pentru clasele de gimnaziu, intitulat "9 mai- Simboluri europene", la care au participat 10 echipaje, reprezentând tot atâtea ţări ale Uniunii Europene.

Concursul a cuprins patru probe: prezentarea unor simboluri specifice ţărilor alese, pe bază de imagini, machete, moment original, creativ (poezie, scenetă), estetica şi complexitatea standului de prezentare şi în final, mult aşteptata probă de degustare a produselor culinare tradiţionale.

Manifestarea a continuat cu o prezentare în PowerPoint, intitulată "Simboluri naţionale ale României", realizată de o echipă a clasei a IX-a A, îndrumată de către dna prof. Mihaela Fildan.

La final, publicul a vizitat standul cu pliante şi panouri informative, cuprinzând un scurt istoric al U.E., instituţiile şi simbolurile acestei organizaţii, amenajat de elevii clasei a VII-a A.

Elevii de liceu au sărbătorit ziua Europei participând la un concurs pe teme de cultură generală şi un concurs de teatru în limba engleză. Au fost prezentate scenete amuzante de către clasa a VIII-a A şi B, clasa a X-a A şi clasele a IX-a.

Câştigători au fost elevii din clasa a IX-a A şi B, aceştia urmând să participe la Festivalul judeţean de teatru în limba engleză "Drama Day" organizat la Teatrul Arcadia de către Liceul Sportiv şi ISJ Bihor. Trupa clasei a IX-a A formată din elevii: Ban Andrew, Filip Sebastian, Mocuţa Emanuel, Ghiurău Alexandra, Gheţi Tania, Filimon Alexandra, Negrău Adina, Ţiţ Georgiana şi Molnar Claudia a prezentat piesa "Cei trei purceluşi" în varianta modernă - parodie, iar clasa a IX-a B s-a prezentat cu piesa despre piraţi cu titlul: "Peggy, the pint sized pirate", jucată de: Zaharie-Butucel Ligia, Matei Mădălina, Iegar Pavel, Popa David, Ghenţ Emanuela, Erdei Otniel, Galea Timotei, Popa Sergiu, Beltechi Daniel şi Pop Daniel.